ελ | en
Solidary Tracks


European Youth week

VOLUNTEERING IN
COMMUNITY LIFE NominationEUROMED AWARDS

Τί είναι οι Ανταλλαγές Νέων;

Οι Ανταλλαγές Νέων αποτελούν ένα σχέδιο που φέρνει σε επαφή ομάδες νέων από δύο ή περισσότερες χώρες, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να συναντηθούν, να συζητήσουν και να ασχοληθούν με διάφορα θέματα, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζουν τους πολιτισμούς και τις χώρες τους. Οι Ανταλλαγές Νέων βασίζονται σε μια διακρατική σύμπραξη ανάμεσα σε δύο ή περισσότερους δικαιούχους από διαφορετικές χώρες.

Οι Ανταλλαγές Νέων δίνουν τη δυνατότητα σε μία ή περισσότερες ομάδες νέων να φιλοξενηθούν από ομάδα νέων σε άλλη χώρα προκειμένου να συμμετάσχουν μαζί σε κοινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Τα εν λόγω σχέδια αποσκοπούν στην ενεργό συμμετοχή των νέων και είναι σχεδιασμένα με τρόπο ώστε να τους επιτρέπουν να αντιλαμβάνονται και να αποκτούν επίγνωση των διαφορετικών κοινωνικών και πολιτισμικών πραγματικοτήτων, να μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο και να ενδυναμώνουν την αίσθηση της ταυτότητάς τους ως ευρωπαίων πολιτών.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη Δράση 1.1 συμβουλευθείτε τον Οδηγό Προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση.
Ολόκληρος ο Οδηγός

Οι ανταλλαγές μας

Youth in Action

Roma's Reality
Invitation

Program

Presentations
French presentation
French presentation 2
Greek presentation
Hungarian presentation
Italian presentation
Romanian presentation

Stop motion:
Advertisings spots

Stop motion 1
Stop motion 2
Stop motion 3
Stop motion 4
Stop motion 5
Stop motion 6
Stop motion 7
Stop motion 8
Stop motion 9

Educational guide
Stop motion for Social inclusion
Making of
Result
 

Ανταλλαγή Νέων»

Οι Ρομά χρειάζονται στήριξη "Ας το κάνουμε μαζί"
15 έως 22 Ιούνιο 2011

Περίληψη του προγράμματος:
Τα «Μονοπάτια Αλληλεγγύης» προσκάλεσαν 30 νέους, Ρομά και μη Ρομά, νέους κωφάλαλους και νέους με προβλήματα όρασης, από οργανώσεις νέων από 6 ευρωπαϊκές χώρες (συγκεκριμένα από Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρουμανία) για 8 ημέρες στη Λευκάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, οι νέοι αντάλλαξαν πληροφορίες για την κατάσταση κάθε χώρας σε σχέση με την θέση των Ρομά και τις διακρίσεις εις βάρος αυτής της κοινωνικής ομάδας. Δημιούργησαν από κοινού διαφημιστικά σποτ για ευαισθητοποίηση ενάντια στις διακρίσεις αυτές και υπέρ της εκπαίδευσης των Ρομά στα δικαιώματά τους, με σκοπό να βοηθηθούν να ενταχθούν στην κοινωνία και να κατασταλεί κάθε ανισότητα και διακριτική μεταχείριση εκ μέρους των πολιτών και ιδίως των νέων που θα συναποτελέσουν την αυριανή ευρωπαϊκή κοινωνία.

Για την πραγματοποίηση των διαφημιστικών σποτ, οι νέοι μας αξιοποίησαν την τεχνική stop motion, μια τεχνική εμψύχωσης που επιτρέπει να δημιουργηθεί κίνηση βάσει ακίνητων φωτογραφιών & αντικειμένων και να παρουσιαστεί, εικόνα με την εικόνα, ότι τα αντικείμενα ή οι φιγούρες κινούνται. Στο τέλος της ανταλλαγής, οι νέοι παρουσίασαν και συζήτησαν τα σποτ τους με το κοινό στην γειτονιά των Ρομά και στην Παραλία της Λευκάδας.

Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής, οι νέοι οργάνωσαν εργαστήρια εμψύχωσης για τα παιδιά των Ρομά και δημιούργησαν καρτ-ποστάλ με σκοπό να στηρίξουν την σχολική φοίτηση των παιδιών των Ρομά στο μέλλον. Επίσης δημιούργησαν έναν ψηφιακό οδηγό που εξηγεί τις λειτουργίες της τεχνικής stop motion, τα στάδια παραγωγής ενός διαφημιστικού σποτ με stop motion και τα μέσα αξιοποίησης αυτής της τεχνικής για την προαγωγή των ανθρωπιστικών αξιών και την υποβοήθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης.
Το πρόγραμμα μας υποστηρίχθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» και από το Ινστιτούτο Νεολαίας.

Post cards
 
 
 
 
 
 

Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action

Youth in Action

 

Τί κρύβουν τα κουτιά

Stenope μέσο διαλόγου και δημιουργίας
Λευκάδα, Απρίλιος 2010


Το πρόγραμμα έφερε σε επαφή 30 νέους ερασιτέχνες φωτογράφους από 6 ευρωπαϊκές χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία, Ρουμανία και Ελλάδα για 8 ημέρες, με κοινό σκοπό να αξιοποιήσουν την πολιτισμική πολυμορφία και να προάγουν την ανεκτικότητα και την αλληλεγγύη μέσω ενός πρωτότυπου καλλιτεχνικού υποστηρικτικού μέσου, όπως είναι η φωτογραφία με τα κουτιά «STENOPE». Ένα καίριο στοιχείο του προγράμματος αφορούσε στην κοινωνική ένταξη κωφών νέων και νέων με προβλήματα όρασης, διαφορετικών εθνικοτήτων.

Οι νέοι δημιούργησαν στην Λευκάδα εφήμερα έργα και καταστάσεις και αποτύπωσαν τις δημιουργίες τους σε «μαγικά κουτιά». Στη συνέχεια εμφάνισαν, συζήτησαν και τιτλοφόρησαν μαζί τις δημιουργίες τους.

Το πρόγραμμα κατέληξε σε μια συλλογική έκθεση που οργανώθηκε στην Αίθουσα Τέχνης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας.
Πρόκειται για την οργάνωση ενός ολοκληρωτικά πρωτότυπου πλαισίου δράσης όπου οι επιβαλλόμενες αντιθέσεις ανάγκασαν τους συμμετέχοντες να υπερβούν τις συνήθεις καλλιτεχνικές πρακτικές τους με συνέπεια να αξιοποιηθεί το αποτέλεσμα της πολιτιστικής ανάμιξης και να ενεργοποιηθούν καταστάσεις διαλόγου έξω από συμβατικότητες.

Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action

Youth in Action

Download presentation

 

Άνοιξε το παράθυρό σου

Λευκάδα, Νοέμβριος 2009

"Άνοιξε το παράθυρό σου" ήταν μια δημιουργική ανταλλαγή νέων που συγκέντρωσε επί 10 ημέρες στη Λευκάδα 30 νέους ερασιτέχνες κινηματογραφιστές, προερχόμενους από 6 οργανώσεις νεολαίας από 6 ευρωπαϊκές χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Ελλάδα. Ο επιδιωκόμενος σκοπός ήταν να αξιοποιηθεί η πολιτισμική πολυμορφία και να προωθηθεί η ανεκτικότητα και η αλληλεγγύη μέσω της δημιουργίας ενός συλλογικού φιλμ μικρού μήκους επάνω στο θέμα του διαλόγου, χρησιμοποιώντας ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό μέσο όπως είναι το βίντεο. Ένα ουσιαστικό στοιχείο του προγράμματος ήταν η συμμετοχή νέων κωφάλαλων και νέων με προβλήματα όρασης, διαφορετικών εθνικοτήτων. Οι νέοι άνοιξαν τα παράθυρα τους που είχαν διαφορετικά χρώματα (κουλτούρα, εμπειρία, ικανότητες) για να επικοινωνήσουν με δημιουργικό τρόπο και παρουσίασαν την συλλογική δημιουργία τους στο μεγάλο παράθυρο της 7ης τέχνης ενώπιον του κοινού της περιοχής, στο τέλος του προγράμματος.

Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action Youth in Action

Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η παρούσα δημοσίευση δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.